Ενεργειακή ταυτότητα και άλλα πράσσειν άλογα

Τελικά έχω προβληματιστεί: Είναι τόσο βλάκες και ανίκανοι ή τόσο έξυπνοι που μας κάνουν να πιστέυουμε ότι είναι τόσο βλάκες ώστε να περνούν αυτά που θέλουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;

Διαβάζω για τα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Και ενώ σε γενικές γραμμές είναι σωστά για τις νέες οικοδομές και υποτίθεται πως θέτουν στη σωστή βάση το θέμα, όσον αφορά στις παλιότερες οικοδομές, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν και υπερβολικό κόστος σε κατά κανόνα χαμηλά εισοδήματα ενώ φυσικά θα συμβάλλουν τα μέγιστα και στη διαφθορά.

Και εξηγούμαι:

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα κτίρια που προορίζονται για κατοικία, τουλάχιστον στην Αθήνα, είναι παλαιότερα από 20 χρόνια. Πολλά μάλιστα είναι από την πρώτη εποχή της άναρχης οικοδόμησης της Αθήνας (και του εγκλήματος Καραμανλή της αντιπαροχής), δηλαδή από την δεκαετία του 1950.

Αυτά τα σπίτια κατοικούνται είτε από τους χαμηλού εισοδήματος ιδιοκτήτες τους είτε ενοικιάζονται κατά κανόνα με χαμηλά ενοίκια. Καλούνται λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν ανακατασκευή στα σπίτια τους (γιατί πώς αλλιώς θα αποκτήσουν το πιστοποιητικό;), πληρώνοντας ένα κόστος που είναι υπερβολικό και σαφώς δυσανάλογο  προς την αξία τους.

Για παράδειγμα, εάν έχω ένα σπίτι 55 τετραγωνικά, 40ετίας και βάλε, κάνοντας τους υπολογισμούς με βάση τα μάλλον χαμηλά κόστη που αναφέρει η Ελευθεροτυπία στον παραπάνω σύνδεσμο, έχουμε ένα κόστος (ώστε το σπίτι να αποκτήσει το πιστοποιητικό) το λιγότερο 25000 ευρώ!

Το σπίτι αυτό, έχει μια μέγιστη εμπορική αξία περίπου 50-60 χιλιάδες ευρώ.

Αν υποτεθεί ότι ενοικιάζεται, δεν αποδίδει περισσότερα από 3000-3500 ευρώ το χρόνο μιας και 250-300 ευρώ είναι ένα εύλογο ενοίκιο. Από τα οποία μάλιστα η εφορία παίρνει μέχρι και 30%

Αμέσως γίνεται αντιληπτό, ότι με ένα τέτοιο κόστος, είναι καλύτερα να αφεθεί να ρημάξει, πολύ απλά γιατί δεν συμφέρει να μπεις σε τέτοια έξοδα.

Ή βέβαια, η αμέσως προσφορότερη εναλλακτική (που είναι και αρκετά "φυσική" στην Ελλαδάρα μας), να δίνουμε το "κατιτίς" του στον μηχανικό για να μας δίνει το πιστοποιητικό (και σιγά, ποιος θα πάει να ελέγξει, κι αυτός που θα πάει θα πάρει κι αυτός το δικό του δωράκι) κι έτσι με 2-3 χιλιαρικάκια θα ξεμπερδεύουμε.

Τελικά, μάλλον ΕΙΝΑΙ ηλίθιοι κι ανίκανοι (γιατί δεν τους έχω για τόσο πονηρούς).

ΕΛΕΟΣ!

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply