Στραβά αρμενίζουμε (ανισορροπίες)

Όταν πριν από 22 χρόνια, πήγα στην Σουηδία για σπουδές, μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο ακριβά ήταν σε σχέση με την Ελλάδα.
Ειδικά σε μερικά είδη, η διαφορά τιμής ήταν έως και 300%. Ένας πρακτικός κανόνας ήταν ότι αντιστοίχιζες μια κορώνα με ένα δεκάρικο (δραχμές βεβαίως) και μπορούσες να βγάλεις την τιμή. Δηλαδή, κάτι που εδώ έκανε 100 δραχμές (δέκα δεκάρικα) εκεί έκανε 10 κορώνες περίπου. Με δεδομένο δε ότι η κορώνα ήταν περίπου 30 δραχμές, η αντιστοιχία έβγαινε 1 προς τρία.
Ειδικά σε μερικά είδη, οι διαφορές ήταν τεράστιες. Για παράδειγμα τα βιβλία. Ένα βιβλίο που εδώ κόστιζε περίπου 700-1000 δραχμές, εκεί έκανε από 200 κορώνες και πάνω, δηλαδή 6000 δραχμές!! Βέβαια, ενώ εδώ είχαν μαλακό εξώφυλλο, εκεί τα βιβλία ήταν συνήθως με σκληρό, καλύτερης ποιότητας, οπότε κάπως μετριαζόταν η διαφορά, αλλά και πάλι ήταν σημαντική.
Όταν έφυγα από την Σουηδία, το '93, οι τιμές, βοηθούσης και μιας σημαντικής υποτίμησης της κορώνας, είχαν πλησιάσει αρκετά, ειδικά στα τρόφιμα και τα ρούχα.
Κάπου εκεί στο 92-93, ξαφνικά τα πράγματα στην Ελλάδα ακρίβηναν απότομα, ειδικά όσα είχαν να κάνουν με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση.
Το ποτάκι από 500-600 δραχμές ξαφνικά πήγε στο χιλιάρικο και αμέσως μετά στις 1500 δραχμές, το σινεμά από 500άρικο πήγε κι αυτό χιλιάρικο και μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο 1.5 χιλιάρικο ενώ τα βιβλία, ξεφύγαν τελείως κι από 1000-1500 δραχμές ξεπέρασαν τις 4-5 χιλιάδες.
Φυσικά και σε άλλα είδη οι τιμές συνέχισαν μια σταθερά ανοδική πορεία, αλλά αυτό ήταν πραγματικά σοκ.
Φτάνουμε λοιπόν αισίως στο σήμερα. Από μια τυχαία περιήγησή μου σε Σουηδικά e-bookstores διαπίστωσα ότι οι τιμές έχουν μείνει όπως τις θυμάμαι και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν πέσει κιόλας! Και είναι σήμερα, βιβλία που είναι μάλιστα με σκληρό ποιοτικό εξώφυλλο, ακριβότερα από τα αντίστοιχά τους Ελληνικά που μάλιστα είναι αρκετά κατώτερης ποιότητας υλικών.

Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο best seller του Dan Brown "το χαμένο σύμβολο".

Περίπου 18.5 € στην Σουηδία με σκληρό εξώφυλλο, 10.5 € με μαλακό!!!) ενώ στην Ελλάδα έχει 21.4 € με μαλακό!!!!!

Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι… Είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε κι εμείς και θα πρέπει κάποια στιγμή να επέλθει η ισορροπία. Κι αυτό σίγουρα θα είναι πιο επώδυνο όσο αργότερα έλθει.

ikanak

View more posts from this author
One thought on “Στραβά αρμενίζουμε (ανισορροπίες)
  1. Achilles

    Pare paradeigma ta pota… sto Londino me 3 lires pineis 1 pint se pub tou kentrikou Londinou… diladi 3.5 euros… edw thes 6 euro gia 1 bira 330 ml… kai o mesos misthos ekei einai diplasios apo ton diko mas… Emeis ftaime pou den diamartiromaste kai tous ta akoubame..

     
    Reply

Leave a Reply