ΕΣΥ κι εγώ

Η χρόνια ιγμορίτιδα που με ταλαιπωρεί από μικρό παιδί (αποτέλεσμα ελλιπούς αντιμετώπισης όταν είχε εκδηλωθεί ως οξεία), τις μέρες του Πάσχα αποφάσισε να μου κάνει τη ζωή δύσκολη και έτσι, εδώ και 3 μέρες είμαι με πονοκέφαλο, καταρροή, ανέβασα κι έναν πυρετό 38.1οC κι έδεσε η μαγιά.
Χθες λοιπόν, με το που είδα τον πυρετό να ανεβαίνει (όλες τις προηγούμενες είχα δέκατα, το πολύ μέχρι 37.6) λέω, δεν πάω στο νοσοκομείο της περιοχής (έχουμε έλθει οικογενειακώς στην Άμφισσα και τυχαίνει το Νοσοκομείο να είναι δίπλα στο σπίτι μας) μπας και τελικά είναι κάτι πιο σοβαρό από απλή ίωση και χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση;
Λοιπόν, χαλαρά τα πράγματα, η βάρδια των παθολόγων δεν είχε πολλά περιστατικά να αντιμετωπίσει, οπότε σχετικά γρήγορα μπήκα για εξέταση.
Μου έγραψαν ένα παραπεμπτικό για γενική αίματος και CRP (προφανώς για την γουρουνογρίπη) και μια ακτινογραφία της περιοχής των ιγμόρειων.
Λόγω του ότι ο θυρεοειδής μου για χρόνια υπολειτουργούσε σχετικά, είχε αναπτυχθεί ένας όζος, τον οποίο εδώ και δύο χρόνια, με συμπλήρωμα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης, τον έχω υπό έλεγχο και μάλιστα ψιλοσυρρικνώνεται. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι μάλλον δεν πρόκειται για κακοήθεια, αλλά για κάτι που αναπτύχθηκε και σταμάτησε εκεί. Επειδή είμαστε η γενιά του Τσέρνομπιλ και επειδή η συγκεκριμένη ακτινοβολία που δεχτήκαμε όσοι είμαστε στην προεφηβεία ή στην εφηβεία τότε, επηρέαζε κυρίως τον θυρεοειδή, δεν αποκλείεται οι όζοι που έχουμε να οφείλεται σε αυτό.
Έχοντας λοιπόν τις επιφυλάξεις μου, στο να δεχτώ ακτινοβολία στην περιοχή, χωρίς λόγο, ρώτησα την ακτινολόγο, εάν θα μου δώσει να φορέσω ασπίδα από μόλυβδο μπροστά μου, στο σημείο του λαιμού και κάτω, ώστε η ακτινοβολία να περιοριστεί κατά το δυνατόν, στην περιοχή των ιγμόρειων. Γνώριζα σχετικά με τις ειδικές ασπίδες, γιατί είχε τύχει πριν ένα χρόνο να τις χρησιμοποιήσω στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Αθήνα.
Η ακτινολόγος, μου είπε, ότι φυσικά και τις είχε υπόψιν της, αλλά δεν είχε τέτοιες ασπίδες και θα έπρεπε να υποστώ την ακτινοβολία, απροστάτευτος. Όπως θα μαντέψατε, αρνήθηκα να κάνω την ακτινογραφία, σταθμίζοντας τα οφέλη έναντι μιας πιθανής σοβαρότερης επιπλοκής αργότερα. Προτίμησα να πάρω μια αντιβίωση χωρίς λόγο, παρά μια δόση ακτινοβολίας χωρίς λόγο.
Άλλο ένα γεγονός ενδεικτικό της κακοδιαχείρισης και σπατάλης στο ΕΣΥ. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς, το ότι το νοσοκομείο (ορθώς) διαθέτει ένα πανάκριβο μηχάνημα για ακτινογραφίες, ενώ δεν έχει κάτι σχετικά φθηνό όπως είναι οι ασπίδες μολύβδου (πόσο πια να κάνει μια ενισχυμένη με μόλυβδο ζακέτα;

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply