ΟΣΕ

Ο ΟΣΕ εδώ και χρόνια σταθερά απαξιώνεται για χάρη των ΚΤΕΛ και των φορτηγατζήδων και των κατασκευαστικών που φτιάχνουν δρόμους με 6πλάσιο κόστος.

Αντί να είναι το τραίνο το ΚΥΡΙΟ μέσο μεταφοράς φορτίων και επιβατών (με πολύ μικρότερο κόστος τόσο σε χρήμα αλλά κυρίως περιβαλλοντικό), έχουν φτάσει στο σημείο να καταργούν δρομολόγια γιατί είναι λένε ασύμφορα. Το δίκτυό του ειδικά στην Πελοπόννησο είναι απαρχαιωμένο με αποτέλεσμα ακόμα και τα intercity να πηγαίνουν με ταχύτητες μουτζούρη.

Σταθμοί που πριν από 20 χρόνια ήταν διαμάντια έχουν αφεθεί να καταρρέουν. Η γραμμή προς την Δυτική Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν έγινε (η Ιόνια Οδός όμως ε; Πρώτη προτεραιότητα).

Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, την 10ετία του 90, καταργήθηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ με λεωφορεία (λεωφορεία που είχε αγοράσει λίγο καιρό πριν, ολοκαίνουργια, πολυτελή, άψογα).

Ο λόγος; Φυσικά για χάρη των ΚΤΕΛ, που εκείνη την περίοδο είχε άθλια λεωφορεία, βρωμερά, παμπάλαια κι επικίνδυνα. Ο κόσμος προτιμούσε του ΟΣΕ, που εκτός των άλλων είχε κι ανταγωνιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα γνωστό, τα λεωφορεία του ΟΣΕ περιορίστηκαν να μεταφέρουν επιβάτες μόνο από σταθμό σε σταθμό αν για κάποιο λόγο έκλεινε η γραμμή.

Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος εάν αναπτυσσόταν ο σιδηρόδρομος όπως σε όλα τα Δυτικά κράτη, αν αποτελούσε τον κύριο μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών, αν χρησιμοποιούταν για τουριστικούς λόγους (έχει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ διαδρομές που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ΣΤΕΡΙΑΝΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ), αν παράλληλα με το δίκτυό του αναπτύσσονταν και δίκτυα τηλεπικοινωνιών (οπτικές ίνες κλπ) για το backbone τους.

Ή μήπως δεν είναι πλέον φανερό, ότι ετοιμάζονται να τον πουλήσουν τώρα που ταυτόχρονα θα απελευθερώσουν και τις μεταφορές;

Δηλαδή, ποιος μαλάκας ιδιώτης θα τον αγόραζε αν ήταν να συνεχίσει να μπαίνει μέσα;

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply