Ανταλλακτική κοινωνία

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση:

Εδώ και μια βδομαδούλα περίπου, είμαστε σε διακοπές, στην Πελοπόννησο, στο εξοχικό μας καλυβάκι (περισσότερα γι' αυτό και φωτογραφίες, σε άλλο ποστ, όταν και εάν έχω καλύτερη σύνδεση, δυστυχώς η WIND εδώ δεν έχει 3G κάλυψη και η σύνδεση είναι ελαφρώς τραγική, μετά βίας κατεβάζω τα email).

Εδώ δίπλα, μένει μια οικογένεια που έχουν κι εκείνοι εξοχικό (όχι ακριβώς καλύβι) και έχουν κατέβει για διακοπές. Χθες βράδυ λοιπόν, μιλούσε ο γείτονας σε κάποιον φίλο του στο τηλέφωνο, και μιας και είμαστε δίπλα δίπλα, τον άκουσα να λέει ότι ξέμεινε από ντομάτες (Σάββατο βράδυ).

Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, του λέω θα σου δώσω εγώ, ο κήπος μας βγάζει ΠΟΛΥ πράμα, άψογη ντομάτα, μερικές μάλιστα ντοματιές, από σπόρο που έδωσε στον πατέρα μου κάποιος ντόπιος, κατσαρή ντομάτα, όχι από αυτές που πουλάν στο εμπόριο, αλλά όλο χυμό, σάρκα και γλύκα (καμία σχέση με ό,τι τρώμε οι δυστυχείς Αθηναίοι).

Αφού λοιπόν τους έδωσα τις ντομάτες και με ευχαρίστησαν, γύρισα στις δουλειές μου και μετά από λίγο, τσουπ να και η γειτόνισσα, μας έφερε 2-3 τσουρεκάκια και κρουασάν για τον μικρό. Έτσι σαν ανταπόδωση, μιας και αυτά είχαν να προσφέρουν.

Φυσικά, εγώ δεν έδωσα τις ντομάτες με σκοπό να έχω αντάλλαγμα, αλλά τα δέχτηκα μιας και ήταν προσφορά (και δεν ήθελα να τους προσβάλλω).

Αλλά δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ, ότι τουλάχιστον εν μέρει, η ανταλλακτική κοινωνία έχει και τα καλά της και δεν είναι και τόσο πολύπλοκο να το κάνουμε.

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply