Επιδότηση ανέργων

Μέχρι πρόσφατα (και ίσως να ισχύει και σήμερα, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω πολυψάξει), ο ΟΑΕΔ, μέσω προγραμμάτων που ανακοίνωνε, επιδοτούσε κάποιες κατηγορίες ανέργων, ώστε να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Το ποσό κυμαινόταν, ανάλογα με την κατηγορία ανέργων και το είδος των επιδοτήσεων.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν ένα μέτρο εντελώς αναποτελεσματικό, με τα χρήματα (και μέσω της νεοελληνικής πονηριάς) να πηγαίνουν εν μέρει στην τσέπη των επιτήδειων (μέσω υπερτιμολογήσεων), ή σε αγορές κατά κανόνα άχρηστων παγίων, που ελάχιστα βοηθούσαν τον άνεργο να στήσει μια βιώσιμη επιχείρηση.

Όλοι όσοι είμαστε στην αγορά, ξέρουμε ότι όταν στήνεις μια επιχείρηση, υπάρχει ένα διάστημα κατά το οποίο "χτίζεις" ένα προφίλ, τοποθετείσαι στην αγορά, ξεκινάς την προσπάθεια για πωλήσεις, διάστημα που δεν παράγει έσοδα, ή τουλάχιστον δεν παράγει τόσα έσοδα ώστε να μπορείς να επιβιώσεις από αυτά.

Τί να το κάνω να μου επιδοτήσεις να αγοράσω ένα γραφείο από μαόνι, όταν σε 6 μήνες μπορεί να μη μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο;

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες τέτοιες μικρές επιχειρήσεις, μέσα σε 2-3 χρόνια από την έναρξή τους δεν υπάρχουν πλέον λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Σκεφτείτε τώρα το εναλλακτικό (υποθετικό) σενάριο:

Αντί να δίνεται η επιδότηση ατομικά, να ενθαρρύνεται η ίδρυση επιχείρησης από (ας πούμε) 5-10 άτομα, συναφών δεξιοτήτων, όπου το ποσό της επιδότησης να αποτελεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο θα καλύψει για παράδειγμα τα ενοίκια ενός έτους καθώς και τα πάγια έξοδα λειτουργίας, τις ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων (αρκετά μειωμένες όμως) καθώς και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και των αναλωσίμων. Ο,τι περισσεύει, θα μπορεί να δοθεί ως συμβολική αμοιβή για να καλύψει εν μέρει οικονομικά τους μετόχους μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες πωλήσεις.

Το πλεονέκτημα, βρίσκεται στο γεγονός ότι εξοικονομούνται χρήματα λόγω συνέργειας (ένα μεγάλο γραφείο είναι πολύ φθηνότερο από 10 μικρά) τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία της επιχείρησης για το πρώτο κρίσιμο διάστημα (άλλο να έχεις κεφάλαιο 12000 ευρώ και άλλο 120000, ενώ ταυτόχρονα εμπεδώνεται εξ' αρχής και στους μετόχους η έννοια της κοινής προσπάθειας και συνεργασίας (άρα και στόχοι).

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply