Δημόσιοι Υπάλληλοι

Παρακολούθησα σήμερα την "Ημερίδα – Τρίτη Φάση των labs.OpenGov – καταπολέμηση της γραφειοκρατίας" όπου παρουσιάστηκαν διάφορες προτάσεις, ιδιωτών και φορέων, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Μπορώ να πω ότι όλες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και το σημαντικότερο είναι ότι οι άνθρωποι από την πλευρά της Διοίκησης που "τρέχουν" αυτές τις πρωτοβουλίες, φαίνονται να έχουν όρεξη να παράξουν έργο. Μάλιστα κάποια πράγματα, όπως το νέο TAXIS ήδη είναι σε εφαρμογή.

Μεταξύ των άλλων ενδιαφερόντων προτάσεων, μία μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση. Μιλάω για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (G-TAXIS)

Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, που σκοπό έχει να διευκολύνει ιδίως τους υπαλλήλους του τμήματος Κεφαλαίου των ΔΟΥ αλλά και οποιονδήποτε χρειάζεται, να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία αλλά και τον φόρο μεταβίβασης ενός ακινήτου. Μια διαδικασία που απαιτούσε πολύωρη ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου τόσο για τους υπαλλήλους της ΔΟΥ όσο και για τον οποιονδήποτε χρειαζόταν να έχει αυτές τις πληροφορίες, αφού όλα υπολογίζονται αυτόματα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Δεν μου έκανε εντύπωση αυτή καθ' αυτή η εφαρμογή, όντας "κομπιουτεράς" ο ίδιος, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε ένα σύγχρονο κράτος, εδώ και μια εικοσαετία.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση, θετική, είναι ότι το σύστημα αυτό, το ανέπτυξαν στα πλαίσια της μεταπτυχιακής τους εργασίας δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θράκης, από τους οποίους ο ένας είναι υπάλληλος στην ΔΟΥ.

Είμαι εντελώς αντίθετος στην δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του αράγματος και της "σαπίλας", την οποία θεωρώ σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την σημερινή μας κατάντια. Πίστευα και πιστεύω πως η νοοτροπία αυτή, είναι που στερεί από τον δημόσιο τομέα, μυαλά και δεξιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει παραγωγικός και "στην υπηρεσία του πολίτη".

Θλίβομαι όταν βλέπω, ιδιαίτερα ικανούς ανθρώπους, μετά από λίγα χρόνια αφομοίωσης από το σύστημα, να μετατρέπονται σε μαλθακούς τεμπέληδες, χωρίς καμία όρεξη για δουλειά, για αλλαγή, για δημιουργία, ανθρώπους ήδη υπό συνταξιοδότηση σε μια ηλικία που θα έπρεπε να είναι φορείς δημιουργίας και αλλαγής.

Τέτοιες εργασίες λοιπόν, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από Δημόσιους Υπαλλήλους, εκτός από τα προφανή οφέλη για την καθημερινότητά μας που εισάγουν, είναι ταυτόχρονα και μία απάντηση σε όλους εκείνους που μεμψιμοιρούν και λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί οι Δ.Υ. αυτό, οι Δ.Υ. εκείνο… Όχι κύριοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως και ο κάθε εργαζόμενος, στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να προσφέρει. Σίγουρα θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν το κάτι περισσότερο (κι αυτοί θα πρέπει να ανταμείβονται και να αναγνωρίζονται), αλλά όλοι, ακόμα και οι "τεμπέληδες", όταν βρεθούν σε συνθήκες που θα επιβάλλουν και θα ελέγχουν την εργασία, μπορούν να γίνουν χρήσιμοι.

Η κρίση που περνάμε, θα έχει ένα θετικό κατά την ταπεινή μου άποψη: θα απαιτήσει από όλους μας, να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες. Σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν είναι αυτό.

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply