Ψυχρή σύντηξη και προβληματισμοί

Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε την πυρηνική ενέργεια, την διαδικασία δηλαδή που πυρήνες βαρέων στοιχείων μετατρέπονται σε ελαφρότερους, με την απελευθέρωση τεράστιων ποσών ενέργειας, αλλά και ακτινοβολίας με την μορφή ραδιενέργειας. Επιπλέον, τα παραπροϊόντα αυτής της διαδικασίας είναι επίσης ραδιενεργά, ορισμένα δε, χρειάζονται χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια για να καταστούν αδρανή.

Ετσι, ενώ η πυρηνική ενέργεια, φαίνεται να είναι μια λύση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της ανθρωπότητας, δεδομένης και της διαρκούς ελάττωσης των αποθεμάτων άνθρακα, ταυτόχρονα είναι και μια απειλή που κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας (ποιος μπορεί να ξεχάσει το Τσέρνομπιλ και πρόσφατα την Φουκουσίμα) ενώ σταδιακά μεγαλώνουν και οι δυσκολίες αποθήκευσης των πυρηνικών υπολειμμάτων.

Η αντίστροφη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης, είναι η πυρηνική σύντηξη, κατά την οποία, δύο ελαφροί πυρήνες συνενώνονται για να δημιουργήσουν ένα βαρύτερο στοιχείο. Αποτέλεσμα και αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Είναι η διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του Ηλίου μας και κάθε άστρου, όπου πυρήνες υδρογόνου συντήκονται και δημιουργούν πυρήνες ηλίου.

Αυτή η διαδικασία, θεωρητικά, μπορεί να προμηθεύσει την ανθρωπότητα με πρακτικά απεριόριστη ενέργεια, υπάρχουν όμως κάποιοι σοβαροί περιορισμοί που ακόμα δεν έχουν επιτρέψει την εκμετάλλευσή της. Κυριότερος των οποίων, είναι οι τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία της σύντηξης (η οποία βέβαια στην συνέχεια είναι αυτοτροφοδοτούμενη), πράγμα που καθιστά αδύνατον προς το παρόν την μαζική εκμετάλλευση.

Είπα περιορισμοί ε; Χμμμ, όχι ακριβώς πια. Βάσει δημοσιευμάτων του τύπου μια Ελληνική εταιρεία, η Δευκαλίων βρίσκεται στην φάση σχεδίασης και σύντομα και παραγωγής, αντιδραστήρων παραγωγής ενέργειας, με χρήση της ψυχρής σύντηξης, βασισμένοι στην έρευνα των καθηγητών Sergio Foccardi και Andrea Rossi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πέτυχαν την παραγωγή ενέργειας 30 φορές μεγαλύτερη από την εισαγωγική, συντήκοντας σε θερμοκρασία δωματίου (κι αυτό είναι το επαναστατικό της μεθόδου, δεν χρειάζεται τεράστιες θερμοκρασίες και πολύπλοκες εγκαταστάσεις), πυρήνες Νικελίου και Υδρογόνου, παράγοντας Χαλκό και ενέργεια.

Η μέθοδος αυτή (αν και δεν μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες, ίσως και οι ίδιοι να μην κατανοούν το πώς ακριβώς συμβαίνει), έχει το πλεονέκτημα, ότι εκτός του ότι παράγει πλεόνασμα ενέργειας και μάλιστα πάμφθηνης αφού το κόστος μιας κιλοβατώρας είναι περίπου 1 λεπτό, δεν έχει καθόλου ακτινοβολία και πυρηνικά απόβλητα.

Δεν ξέρω κατά πόσο το όλο θέμα είναι μια φάρσα ή έχει βάση, δεν είναι εξάλλου ούτε μέσα στις δυνατότητές μου ούτε στο ενδιαφέρον μου να το ψάξω από αυτή την άποψη. Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, με μία αναζήτηση μπορεί να βρει άφθονο υλικό, αλλά προσωπικά θα μου έκανε εντύπωση να είναι φάρσα, δεδομένου ότι εμπλέκονται επιστήμονες και επενδυτές που έχουν διαθέσει το κύρος και τα λεφτά τους. Στην σελίδα της εταιρείας, μπορείτε να δείτε και τα σχετικά video.

Το ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, βρίσκεται αλλού: Για να αποδώσει η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μεγάλης καθαρότητας νικέλιο. Και εδώ ξεκινάει ένας προβληματισμός, που φτάνει τα όρια του συνομωσιολογικού σεναρίου (προσωπικά είμαι φύσιν σκεπτικιστής, αλλά όταν οι συμπτώσεις συσσωρεύονται…).

Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου της εταιρείας η Ελλάδα έχει το 83% των αποθεμάτων νικελίου της Ευρώπης! Και μάλιστα τα αποθέματα αυτά, τα εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ. Που ανήκει στο Δημόσιο,  στην ΕΤΕ και την ΔΕΗ!

Αν τώρα, αυτές τις πληροφορίες τις συνδυάσουμε με την πρεμούρα να ξεπουληθούν τα πάντα, με την απαξίωση της ΔΕΗ αλλά και των τραπεζών, με τις ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ εγγυήσεις για τα δάνεια του Μνημονίου, αρχίζει το πράγμα να περιπλέκεται και να γίνεται ύποπτο.

Δεν είμαι σε θέση να κάνω σε βάθος έρευνα, ελπίζω να γίνει αυτό από κάποιους που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Προσωπικά, βλέποντας τα βίντεο με την παρουσίαση της εταιρείας από τον Δ.Σύμβουλό της, ενθουσιάστηκα, αναλογιζόμενος όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται, αν αυτό προχωρήσει. Σκεφτείτε μόνο, ότι με φθηνή και απεριόριστη ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε αφαλάτωση της θάλασσας και να μετατρέψουμε σε δάσος της βροχής ακόμη και την Σαχάρα!

Σκεφτείτε, τί σημαίνει για την Ελλάδα, να είναι ο παραγωγός αλλά και προμηθευτής σε όλη την Ευρώπη της πρώτης ύλης αλλά και των αντιδραστήρων. Και σκεφτείτε τώρα, τί θα σημαίνει, όλα αυτά να τα πάρουν οι δανειστές μας για ένα πιάτο φακή…

 

UPDATE: Δυστυχώς, οι φόβοι μου φαίνεται να επιβεβαιώνονται:

 

Δυστυχώς όμως, οι φόβοι μου επιβεβαιώνονται:

 

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3228376.ece

 

"We believe we have a project. We continue the project. We still have a lot of trust in Mr Rossi. We believe in the technology. But as you understand we are receiving a lot of pressure, also Rossi is receiving a lot of pressure internationally. And we believe that Rossi is more vulnerable than us to pressure. This will be fixed I believe", Alexandros Xanthoulis, representing the investors told Ny Teknik.

 

Μια πιο πλήρης κάλυψη το θέματος, εδώ

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply