Η μόνη δυνατότητα της Κύπρου: Να γυρίσει στη Λίρα. Τώρα!

Αφού ξεκαθαρίσω ότι (σαν κουμούνι) ιδεολογικά είμαι υπέρ του να κουρευτούν κατά 100% ΟΛΕΣ οι καταθέσεις πάνω από τα 50 χιλιάρικα (μέχρι εκεί ας δεχτούμε ότι είναι αποταμιεύσεις μικρομεσαίων) με εξαίρεση ίσως κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν κεφάλαια κίνησης, αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Έτσι κι αλλιώς κλεμμένα λεφτά είναι.
Το θέμα όμως είναι πιο πολύπλοκο, γιατί δεν είναι μόνο τα λεφτά. Είναι και ένα κράτος ολόκληρο.
Η Κύπρος έχει πλέον ΜΟΝΟ ΜΙΑ επιλογή: Να γυρίσει το Σ/Κ στη Λίρα. Εξηγούμαι:
Αν δεχτεί το οποιοδήποτε κούρεμα ή πτώχευση τράπεζας όπου θα υπάρξει οποιαδήποτε ζημιά των ΞΕΝΩΝ, την Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες, από τα 60 δις καταθέσεις που έχει είναι ζήτημα αν μείνουν 1-2 δις. Και εννοείται πως όλοι αυτοί οι μεγιστάνες που έχουν τα λεφτά τους εκεί, που κάνουν μπίζνες μέσω Κυπριακών οφσόρ κλπ, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ΠΟΤΕ. Γιατί δεν είναι θέμα γι αυτούς το να χάσουν μερικά εκατομμύρια ο καθένας. Το θέμα είναι ότι κινδυνεύουν σε επόμενη φάση (που θα έλθει, τα δανεικά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πληρωθούν, μετά και την ύφεση, τι ύφεση, υφεσάρα, που θα υποστεί η Κύπρος) να ζητηθεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να αποκαλυφθούν στοιχεία που δεν θέλουν, ακριβώς γι αυτό τα έχουν στην Κύπρο τα λεφτά.
Όμως η Κύπρος κατά μέγιστο ποσοστό, βασίζεται σε αυτόν τον πυλώνα. Δουλεύουν στον τομέα πολλοί άνθρωποι και παράγεται μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της.
Και φυσικά με αποδυναμωμένο έως κατεστραμμένο αυτόν τον τομέα, γρήγορα θα γίνει ένα εντελώς εξαρτημένο κράτος χωρίς δυνατότητα να αποφασίσει το ίδιο πώς θα διαχειριστεί τον πλούτο των υδρογονανθράκων τους.
Να το θυμηθείτε: αν τελικά υποκύψουν και για χάριν του Ευρώ πάνε σε λύση κουρέματος ή χρεωκοπίας τραπεζών, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΠΑΠΑΛΑ. ΦΙΝΙΤΟ ΛΑ ΜΟΥΖΙΚΑ ΠΑΣΑΤΑ ΛΑ ΦΙΕΣΤΑ. Για πάντα. Σε μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια, θα είναι πάλι σε χρεωκοπία, αυτή τη φορά ΚΑΙ με δημόσιο χρέος και άρα τα πετρέλαια και το αέριο, θα τα πάρουν οι Γερμανοί χωρίς πολλά πολλά.
Αν τώρα, επιστρέψουν στην λίρα, μέσα στο σαββατοκύριακο, πριν ανοίξουν οι τράπεζες:
Τα ξένα κεφάλαια που τώρα είναι σε ευρώ, θα μετατραπούν σε λίρες. Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσει να διασφαλίζεται η ανωνυμία και όλα αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα. Μάλιστα, η Κύπρος, εκτός Ευρωζώνης, δεν θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους κανόνες της. Αυτομάτως δηλαδή ανακτά την ανεξαρτησία κινήσεών της.
Δεν έχουν λοιπόν κανένα λόγο να φύγουν αυτά τα κεφάλαια, πολλώ δε μάλλον που στις πρώτες μέρες μπορεί το κράτος να επιβάλλει και συναλλαγματικούς περιορισμούς μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Άρα να αποφευχθεί ο πανικός.
Η Κύπρος είναι χώρα που δεν παράγει αυτοκίνητα, δεν παράγει βιομηχανικά προϊόντα. Δεν πουλάει φτηνό τουρισμό σε τσαβς. Άρα δεν έχει κανένα όφελος να υποτιμήσει την λίρα της. Οι Ρώσοι και Άραβες μεγιστάνες που θα έχουν τις καταθέσεις τους σε λίρες, θα πιέσουν ώστε να μην υποτιμηθούν. Και έχουν τον τρόπο να επηρεάσουν τις αγορές.
Πρακτικά, δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ο κόσμος δεν είναι σε ανέχεια. Δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να υποκύψει σε οικονομικές πιέσεις. Και από τη στιγμή που θα κόβει δικό της νόμισμα, δεν είναι ανάγκη να χρεοκοπήσει καμία τράπεζα. ΔΕΝ χρωστάνε στο εξωτερικό. Άρα, ανακεφαλαίωση ιδίοις πόροις.
Δεν ισχύει άρα το επιχείρημα του “θα υποτιμηθεί το νόμισμα και θα έλθουν να μας αγοράσουν τζάμπα”.
Είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν και η μόνη ελπίδα, να βγουν από αυτή την κρίση σώοι και αβλαβείς. Ή τέλος πάντων με τις μικρότερες απώλειες (σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη κυρίως).
Για την Ευρωζώνη βέβαια δεν είμαι και τόσο σίγουρος, αν κάνει κάτι τέτοιο η Κύπρος.
Αλλά ποιος νοιάζεται στην τελική;

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply