Γιατί θα αργήσει πολύ η “ανάπτυξη”

Υπάρχει κάτι στην οικονομία που δεν το αντιλαμβάνονται οι θεωρητικολογούντες της, αυτοί που νομίζουν ότι όλα είναι αριθμοί και αλλάζοντας έναν παρονομαστή σε ένα κλάσμα, θα αλλάξεις και την πολιτική μιας οικονομίας.

Είναι ο ψυχολογικός παράγοντας και το long term effect αυτού.

Ας πούμε, αυτός που 2 χρόνια μετά την απόκτηση του αυτοκινήτου του, ονειρεύεται και σχεδιάζει την απόκτηση του επόμενου. Αυτός, που αναγκάστηκε όμως να ζει και να πορεύεται με λιγότερα, για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, διαμορφώνοντας τελικά μια άλλη καταναλωτική συνείδηση: “Δε βαριέσαι, ας μην αγοράσω άλλο, καλό είναι και το σαραβαλάκι μου που έκλεισε ήδη 10ετία”.

Αυτό το καταναλωτικό πρότυπο, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για οικονομίες που βασίζονται στην κατανάλωση (όπως οι Δυτικές). Ο Γερμανός, δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν, τα αυτοκίνητά του να αντικαθίστανται μετά από 20 χρόνια. Θα διαλυθεί οικονομικά.

Αυτό όμως το πρότυπο, τείνει πλέον να παγιωθεί και σύντομα, δεν θα έχει καμία σημασία ο ρυθμός αποπληθωρισμού, αφού ο καταναλωτής δεν θα ενδιαφέρεται ούτως ή άλλως να καταναλώσει.

Θα το δείτε αυτό, να συμβαίνει πλέον σε ολοένα και αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού, ίσως να το έχετε παρατηρήσει ακόμα και στον εαυτό σας. Δηλαδή, στενοχωριέστε όλο και λιγότερο που λόγω μειωμένων εισοδημάτων δεν μπορείτε να αποκτήσετε το επόμενο άηφόουν. Ρωτήστε όμως όποιονειδικόθέλετε, τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της κατανάλωσης.

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply