Γιατί δεν αντιδρούμε;

Είναι όντως απορίας άξιο, που τρία χρόνια τώρα, πάμε στα τέσσερα, περνάνε ό,τι πολιτικές θέλουν με μηδαμινή αντίδραση. Γίνονται προσπάθειες να αναλυθεί το φαινόμενο και να δοθούν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, απαντήσεις που κυμαίνονται από οικονομίστηκες αναλύσεις, έως ψυχογραφήματα ενός ολόκληρου λαού, έως θεωρίες συνομωσίας ότι μας ψεκάζουν τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από το κεφάλι μας.

Η άποψή μου είναι ότι απλά δεν υπάρχει όραμα. Κανένας από τους πολιτικούς μας, μέχρι στιγμής δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο, ένα πλάνο 5ετίας, 10ετίας, με σαφείς στόχους και ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν αναφέρομαι φυσικά στα λαμογιοαστικά κόμματα.

Αλλά, ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την προοπτική εξουσίας, τι κάνει; Παλινωδίες, μια έτσι μια γιουβέτσι, ναι μεν αλλά οπότε εγώ τουλάχιστον (αλλά και πολύς κόσμος απ‘ ό,τι φαίνεται) δεν τον εμπιστεύομαι ότι θα αλλάξει τα πράγματα. Στη χειρότερη, θα έχουμε μια από τα ίδια, στην καλύτερη μπορεί να διαχειριστεί την κρίση λίγο ηπιότερα αλλά εγκλωβισμένος στην αστική νομιμότητα, ούτε στην φυλακή θα βάλει τα λαμόγια (που θα έχουν φροντίσει να θωρακιστούν νομότυπα), ούτε προοπτική εκτίναξης θα δώσει.

Γιατί είναι δεδομένο, με το ευρώ, δεν πρόκειται να βγούμε ΠΟΤΕ από την παγίδα χρέους, εκτός αν γίνει κούρεμα 70% και πάλι παίζεται.

Άλλα μικρότερα κόμματα, που έχουν συγκρουσιακή διάθεση και μιλούν ξεκάθαρα περί αποχώρησης από Ευρωζώνη (πχ Σχέδιο Β), δεν έχουν καμία ελπίδα όταν μέσα από την προπαγάνδα οι απόψεις τους απαξιώνονται ή ακόμα και γελοιοποιούνται.

Το δε ΚΚΕ, πέραν της σεχταριστικής λογικής του, ακολουθεί το εντελώς ανιστόρητο και μη ρεαλιστικό μονοπάτι, να μεταθέτει στις πλάτες του Λαού, την ευθύνη για την ανάληψη και διαχείριση της εξουσίας. Έναν λαό τόσο ανώριμο και με τόση ετερόκλητη ταξική αλλά και πνευματική σύνθεση, να τον θέσεις υπεύθυνο να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Εξωπραγματικό εντελώς σενάριο.

ΗΓΕΤΕΣ θέλει αυτός ο λαός, ηγέτες που θα δημιουργήσουν προοπτική και τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα.

ikanak

View more posts from this author

Leave a Reply