Ασφαλιστικό: υπάρχει λύση;

Το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί ΠΟΤΕ. Και αυτό ισχύει και για τις μεγάλες και πλούσιες χώρες, απλά εκεί τα περιθώρια είναι λίγο μεγαλύτερα λόγω συσσωρευμένου πλούτου (που στις πιο πολλές περιπτώσεις προήλθε από την καταλήστευση των πόρων των αποικιών τους).
Και ο λόγος είναι απλός: Ο Καπιταλισμός έδωσε ό,τι ήταν να δώσει ως σύστημα παραγωγής-κοινωνικής οργάνωσης και τώρα πλέον είναι ολοένα και πιο έντονα και φανερά τα αδιέξοδά του.
Η τεχνολογική ανάπτυξη, κάθε μέρα καθιστά παρωχημένα όλο και περισσότερα επαγγέλματα, πριν από 50 χρόνια, 10 εργάτες μάζευαν το στάρι σε 100 στρέμματα σε 10 μέρες, σήμερα, ένας εργαζόμενος κάνει το ίδιο σε μία ημέρα. Έχεις ουσιαστικά ένα πλεόνασμα 99 ημερών που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πουθενά γιατί δεν σου χρειάζονται. Σε λίγο τα τρένα του μετρό δεν θα χρειάζονται οδηγούς (νομίζω στη Ισπανία ήδη συμβαίνει) το ίδιο και τα λεωφορεία.
Στον Καπιταλισμό οι άνθρωποι γίνονται σιγά σιγά βαρίδια, γιατί η ανεργία θα αυξάνεται διαρκώς (δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι app developers αλλά και αν γίνουμε τι θα κάνουμε, θα πουλάμε ο ένας στον άλλον apps;). Αυτό σημαίνει λιγότερα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για τα κράτη και άρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και παιδείας για τις μάζες, λίγοι μόνο θα μπορούν να έχουν καλές υπηρεσίες, αν μπορούν να τις πληρώνουν.
Το αδιέξοδο θα εντείνεται όσο και αν προσπαθούν με μπαλώματα να το φτιασιδώσουν.
Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα, είναι μέρος των σχεδιασμών τους για το μέλλον που επιφυλάσσουν σε όλο τον Δυτικό “ανεπτυγμένο” κόσμο. Γι αυτό και δεν προκαλεί απορία πώς η τρόικα, 6 χρόνια τώρα δεν επέβαλλε ΚΑΝΕΝΑ μέτρο που να φέρνει πραγματική ανάπτυξη (ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπάρχουν τέτοια), παρά μόνο προκρίνει και εγκρίνει παράλογους φόρους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής του χρέους, ακόμα κι αν ήταν πραγματικό. Δεν τους νοιάζει να “χάσουν” μερικές εκατοντάδες δις (που στην πραγματικότητα δεν τα χάνουν, αναρωτηθείτε, ΠΟΙΟΣ πήρε όλα αυτά τα δις που μας δάνεισε η τρόικα τα 6 τελευταία χρόνια), προκειμένου να δοκιμάσουν τα σχέδιά τους, το βαθμό ανοχής της κοινωνίας, τη σαλαμοποίηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Εσείς βλέπετε μόνο το σήμερα, το χθες και το αύριο, αυτοί σχεδιάζουν σε βάθος δεκαετιών.
Η μόνη οριστική λύση είναι η ριζική ανατροπή αυτού του συστήματος και μια νέα κοινωνική πρόταση βασισμένη στις δυνατότητες παραγωγικότητας που πλέον μας δίνει η τεχνολογία με αποσύνδεση των αναγκών των ανθρώπων από τις ανάγκες της Αγοράς και της αγοραίας ξεφτίλας.

ikanak

View more posts from this author
2 thoughts on “Ασφαλιστικό: υπάρχει λύση;
 1. Αιμίλιος ο Κρης

  Ότι περίπου (ή και ακριβώς) λέει ο Jacque Fresco στην “οικονομία βάσει πόρων”, ε;

   
  Reply
  1. Ιωσήφ

   Ομολογώ πως δεν τον έχω υπόψιν μου, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να τον μελετήσω μάλλον

    
   Reply

Leave a Reply